Co jadały morskie gady?

Wykład dr Daniela Tyborowskiego w ramach Kawiarni naukowej 1a w Wawerskiej Strefie Kultury [13 marca 2025 r.]

Nie możesz obejrzeć wykładu? Posłuchaj go w formie podcastu:

Dieta morskich gadów była bardzo różnorodna i zależała od gatunku oraz okresu, w którym żyły. Dieta poszczególnych gatunków gadów morskich mogła się różnić w zależności od ich wielkości, budowy ciała i środowiska, w którym żyły.

dr Daniel Tyborowski – jest paleobiologiem, geologiem, ewolucjonistą, nauczycielem akademickim i popularyzatorem nauki. Jego zainteresowania naukowe koncentrują się na ewolucji, morfologii funkcjonalnej, histologii i paleoekologii kręgowców wtórnie wodnych – gadów morskich i waleni. W 2018 roku z wyróżnieniem obronił dysertację doktorską pod tytułem „Paleobiologia i środowisko życia późnojurajskich kręgowców morskich z kamieniołomu Owadów-Brzezinki, Polska środkowa„. Tematyka doktoratu dotyczyła unikatowych skamieniałości ichtiozaurów, żółwi morskich oraz ryb kostnoszkieletowych. Pełnił funkcję adiunkta muzealnego oraz pracownika Muzeum Ziemi PAN w Warszawie. W ramach działalności popularyzatorskiej prowadził wykłady i prelekcje w Muzeum Ziemi PAN, w tym w cyklu „Środowe spotkania z dziejami Ziemi”, które były transmitowane na Wszechnicy. Od 2024 roku jest pracownikiem naukowym i wykładowcą w Katedrze Geologii Historycznej, Regionalnej i Paleontologii na Wydziale Geologii Uniwersytetu Warszawskiego. Jego aktualne badania naukowe skupiają się na ewolucji i zróżnicowaniu specjalizacji pokarmowych wśród morskich czworonogów (ichtiozaurów, mozazaurów i waleni) w kontekście konwergencji ekomorfologicznej i sensorycznej. https://danieltyborowski.wordpress.com/

Wykład zorganizowany w ramach Kawiarni Naukowej 1a w Wawerskim Centrum Kultury

Kawiarnia Naukowa 1a, logo


Wszystkie materiały obejrzysz również na naszym kanale Wszechnica FWW 

Podobne wykłady Nauka

Komentarze

Partnerzy

Lista zapisanych wykładów jest aktualnie pusta.