Jajka, Alzheimer i zaćma
Wykład nagrany z okazji Dnia Odkrywców Kampusu Ochota Uniwersytet Warszawski [czerwiec 2022]
Przez lata naukowców trapiło pytanie dlaczego jajko po ugotowaniu nie staje się z powrotem surowe, co w stanie wiedzy przed 50 laty było zjawiskiem wręcz nienaturalnym! Tak postawione pytanie może wydawać się błahe, ale odpowiedź na nie jest wręcz fundamentalna, a wiedza ta otwiera drogę do lepszego zrozumienia chorób takich jak: choroba Alzheimera, choroby prionowe, czy zaćma. Dlaczego Alzheimer pojawia się z wiekiem? Dlaczego zużywa nam się soczewka w oku? Dlaczego termodynamika stoi na drodze do osiągnięcia nieśmiertelności człowieka? O tym porozmawiamy.
Wykład wygłoszony w ramach Dnia Odkrywców Kampusu Ochota (Uniwersytetu Warszawskiego)
Wszystkie materiały obejrzysz również na naszym kanale Wszechnica FWW