Krucjaty bakterii – wielkie epidemie dawniej i dziś

Wykład zorganizowany w ramach XXII Festiwalu Nauki w Warszawie, 25 września 2018 r. [1h58min]

Choroby takie jak dżuma, trąd, kiła czy gruźlica dziesiątkowały ludzkość od czasów starożytnych. Jak udało się opanować ich epidemie oraz czy wspomniane zarazki wciąż stanowią zagrożenie opowiedział podczas Festiwalu Nauki w Warszawie dr Tomasz Jagielski z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego.

Ogromna większość bakterii ma pozytywny wpływ na człowieka i znajduje zastosowanie np. w przemyśle spożywczym. Prelegent skupił się podczas wykładu na tych nielicznych drobnoustrojach, które są przyczyną śmiertelnych chorób. Dr Tomasz Jagielski opowiedział o zarazkach dżumy, trądu, kiły i gruźlicy. Słuchacze dowiedzieli się, jak przebiegają wywołane przez nie choroby. Opisowi ich historycznych epidemii oraz walce z nimi aż do czasów współczesnych poświęcona została większość wystąpienia.

Zobacz też: Antybiotyki – historia odkrycia, mechanizm działania, wpływ na organizm człowieka

Zasadnicza część wykładu poprzedzona została wyjaśnieniem niezbędnych definicji. Prelegent określił m.in. różnicę między epidemią a pandemią. Przedstawił również globalne statystyki dotyczące zapadalności i śmiertelności na choroby zakaźne. We wstępie znalazło się również miejsce na przedstawienie, jak na przestrzeni wieków zmieniała się koncepcja chorób. Prelegent nakreślił drogę, jaką ludzkość przeszła w tym względzie od czasów starożytnej teorii humorów Hipokratesa po odkrycia z XIX w., które stanowią fundament współczesnej medycyny.

Organizator wykładu:

Logo Festiwalu Nauki

***

Licencja Creative Commons
Ten utwór jest dostępny na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska.

Podobne wykłady Nauka

Komentarze

Partnerzy

Lista zapisanych wykładów jest aktualnie pusta.