Wpływ polityki klimatycznej na sektor rolnictwa w Polsce
Seminarium IRWiR PAN z udziałem dr hab. Adama Wąsa i dr hab. inż. Pawła Kobusa [2 grudnia 2024 r.]
Nie możesz obejrzeć wykładu? Posłuchaj podcastu:
Sposób osiągnięcia celów redukcji emisji gazów cieplarnianych (GHG) w rolnictwie może w różny sposób wpływać na sytuację ekonomiczną gospodarstw rolnych, poziom produkcji i cen produktów rolniczych, a tym samym na bezpieczeństwo żywnościowe. Do analiz wykorzystano model EPICA, zbudowany w celu badania efektów ograniczania emisji gazów cieplarnianych w rolnictwie. Prezentowane analizy wskazują na potencjalne skutki ekonomiczne osiągania neutralności klimatycznej w polskim rolnictwie w perspektywie roku 2050. Wyniki modelowania uwzględniają różne sposoby implementacji polityki klimatycznej w gospodarstwach rolniczych oraz wdrożenie działań ograniczających emisję GHG z rolnictwa.
dr hab. Adam Wąs – profesor SGGW, Katedra Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw, Instytut Ekonomii i Finansów
dr hab. inż. Paweł Kobus – Adiunkt SGGW, Katedra Ekonometrii i Statystyki, Instytut Ekonomii i Finansów
Ten utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 3.0 Polska