Żywność 4.0 – co będą jeść nasze wnuki
- 19 października 2023
- Kategoria: Festiwal Nauki w Warszawie, Nauka
- 243
- Wykładowca: Festiwal Nauki
Debata Festiwalu Nauki w Warszawie [22 września 2023 r.]
Posłuchaj wykładu w formie podcastu:
Już wiemy, że zagrożenie dla naszej planety związane z ociepleniem klimatu wymaga radykalnych zmian w procesach wytwarzania żywności. Utrzymanie obecnych przyzwyczajeń żywieniowych do 2050 r. wymagałoby przeznaczenia 95% powierzchni lądowej na rolnictwo. Przemysł rolno-spożywczy staje zatem przed koniecznością transformacji. Aby sprostać pojawiającym się wyzwaniom, potrzebne są istotne zmiany w podejściu do produkcji i dystrybucji żywności w całym łańcuchu żywnościowym. Negatywny wpływ na środowisko i zasoby naturalne, przejawiające się również poprzez wysokie marnotrawstwo żywności, muszą zostać ograniczone.
Równocześnie, jesteśmy świadkami czwartej rewolucji przemysłowej, zwanej przemysłem 4.0, która rewolucjonizuje automatyzację, monitorowanie i analizę łańcuchów dostaw za pomocą inteligentnych technologii. Kluczową rolę w usprawnieniu procesów produkcyjnych, redukcji marnotrawstwa i optymalizacji łańcuchów dostaw mogą odgrywać innowacje technologiczne, sztuczna inteligencja, robotyka i internet rzeczy.
Obecnie przemysł rolno-spożywczy już reaguje na pojawiające się wyzwania. Wdrażane są praktyki zrównoważonego i precyzyjnego rolnictwa, zwiększa się asortyment żywności roślinnej. Rozwijają się również sposoby wytwarzania alternatywnych źródeł białka, a także upowszechnia się trend polegający na wykorzystywaniu produktów ubocznych i odpadów do produkcji nowych rodzajów produktów, w duchu gospodarki cyrkularnej.
Debata nad przyszłością produkcji żywności będzie przedstawieniem aktualnych wyzwań związanych z koniecznością produkcji żywności dla coraz liczniejszej populacji w taki sposób, aby równocześnie była ona przyjazna dla środowiska. Ponadto, spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, jakie są możliwe kierunki rozwoju, czyli jak będzie wyglądała żywność za kilka-kilkanaście lat. Czy będzie to żywność 4.0?
dr inż. Andrzej Gantner – dyrektor generalny, wiceprezes Zarządu Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców, redaktor naczelny kwartalnika „Food Lex”, przewodniczący Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości
dr hab. Rafał Wołosiak – dziekan Wydziału Technologii Żywności SGGW w Warszawie, Instytut Nauk o Żywności, Katedra Technologii i Oceny Żywności, Zakład Oceny Jakości Żywności
prof. dr hab. Romuald Zabielski – naukowiec specjalizujący się w weterynarii, członek korespondent PAN, wiceprezes PAN w kadencji 2019–2022, profesor zwyczajny w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
dr inż. Joanna Ciborska – nauczyciel akademicki, adiunkt w Katedrze Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
prowadzenie:
prof. dr hab. Dorota Witrowa-Rajchert – profesor nauk rolniczych. Specjalizuje się w zagadnieniach z zakresu technologii żywności i żywienia, w tym inżynierii żywności, suszarnictwa, właściwościach fizycznych żywności
Organizator
Wszystkie materiały obejrzysz również na naszym kanale Wszechnica FWW
Playlista: Festiwal Nauki w Warszawie
- Awaria elektrowni jądrowej w Fukushimie
- Finanse świata
- Czego boimy się bardziej: ciemności czy promieniowania?
- Wszystko, co chcielibyscie wiedziec o Hollywood
- Maria Skłodowska-Curie: znaczenie naukowe jej badań
- Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o prezydencie USA
- Czy polska agresja w życiu publicznym jest czymś wyjątkowym?
- Dwie Polski, a może więcej?
- Otwarcie XVI Festiwalu Nauki w Warszawie
- Alergia wczoraj i dziś
- W poszukiwaniu nowej Ziemi
- Polska-Rosja-Świat
- Krótka historia naukowa globalnego ocieplenia
- Komórki macierzyste: między lekiem a nadzieją
- Janusz Korczak. Wychowanie jako "rzeźbienie dusz"
- Jak schudnąć nie tracąc zdrowia?
- Disruptive technologies – technologie, które zmieniają świat
- Czarnobyl po ćwierćwieczu
- Wielkie wpadki nauki
- Kręgosłup - jego mechanika i funkcja
- Kiedy najlepiej zacząć oszczędzać na emeryturę?
- Rejbaki, kartacze, parepace czyli o słownictwie kulinarnym w gwarach Mazowsza i Podlasia
- Zlodowacenia i ich ślady na Ziemi
- Po co Polakom Polska?
- Rozpoczęcie XVII Festiwalu Nauki w Warszawie
- Gaz w łupkach – szanse i obawy
- Fanfiki, fanvidy i fansuby - co może fan w sieci?
- Dlaczego warto znać strukturę DNA?
- Nadzieja z probówki, czyli o zapłodnieniu in vitro
- Geometrie nieeuklidesowe
- Co się dzieje, gdy grawitacja przestaje działać?
- Izaak Newton i prawo powszechnego ciążenia
- Jaskinie, wulkany i inne skalne osobliwości Dolnego Śląska
- Globalne ocieplenie, topniejące lody Arktyki i długa zima w Polsce. Czy jest związek?
- Ze skórką czy bez, czyli co wyrzucamy obierając owoce.
- Bić się czy nie bić? Powstanie styczniowe i nie tylko
- Modyfikacje molekularne w biologii i medycynie
- Trzęsienia ziemi i tsunami
- Sekrety „Władcy Pierścieni", czyli o pożytkach z opowiadania bajek i wymyślania języków
- Czy rośliny się stresują?
- Jan Czochralski - przywracanie pamięci i dokonań naukowych
- Kapitał społeczny – czy konieczny czynnik budowania lepszej Polski?
- European dream vs. American dream - czy marzenie europejskie zastępuje amerykańskie?
- Czy świat realny jest poznawalny?
- Jak znaleźć ekstremum funkcji?
- Margaret Thatcher (1925-2013) - portret polityka. Prof. Piotr Jachowicz
- Zielona energia. Czy bez niej możliwy jest dalszy rozwój naszej cywilizacji?
- Bagno wciąga
- Ale ja się głupio zakochałem! Dr Wojciech Kulesza
- Wszechświat - prosty czy złożony? Debata S.Bajtlik, M.Demiański, K.Meissner
- Mity w żywieniu człowieka. Dr hab. Małgorzata Drywień
- I wojna światowa - zapomniana wojna Polaków
- Żywienie człowieka dawniej i dziś
- Prawda i mity na temat kosmetyków. Wykład Katarzyny Pytkowskiej
- Stereotypy związane z konsumpcją żywności i zdrowiem. Wykład Marzeny Jeżewskiej-Zychowicz
- Znikający Polak. Debata inaugurująca XIX Festiwal Nauki w Warszawie
- Świat komórek macierzystych
- Po co komu matematyka?
- Mord rytualny - długie życie legendy
- Mięso z probówki - jak zrobić hamburgera w laboratorium?
- Być przyzwoitym w XXI wieku. Sesja poświęcona prof. W. Bartoszewskiemu
- Czy pamięć jest w głowach czy pomiędzy ludźmi?
- Alan Turing, czyli o myślących komputerach
- Skąd się bierze prognoza pogody? Modelowanie numeryczne prognoz
- Umysł przeciwko materii. Jak kryptolodzy zmieniali losy świata
- 100-lecie teorii względności - teoria, astrofizyka, praktyka
- Fale grawitacyjne - największe odkrycie XX wieku?
- Październik 1956 - najważniejszy przełom w historii PRL
- Spór o początki państwa polskiego
- Meandry redystrybucji - czym się kierować tworząc system ulg i świadczeń
- Czy jesteśmy właścicielami naszych ciał?
- Mars - badania, plany, nadzieje
- Historia świata według roślin
- Ile kultury w gospodarce, ile gospodarki w kulturze?
- Jak powstaje nowotwór?
- Choroba Alzheimera, problem pacjenta i rodziny
- Śladami dinozaurów od Tatr do Bałtyku
- Komety - wyprawa do granic Układu Słonecznego
- Geometryczne piękno wszechświata
- Migracja - asymiliacje i odrzucenia, swoi i obcy
- Wskaźniki, Głupcze!
- Prawda, kłamstwo, fake news
- O nietypowych kształtach i niesfornych liczbach
- Uwaga kleszcze!
- Puszcza Białowieska - ostatni taki las
- W imieniu Rzeczypospolitej Polskiej skazuję robota J[...]S[...] na karę śmierci
- Czy robot zabierze ci pracę?
- Problemy aerodynamiczne szybkiego transportu – HyperloopPoland
- Przemoc szkolna jako zjawisko grupowe
- Istota świadomości
- Prawda historyczna: Jak unikać fałszu
- Zwierzęta, które zmieniły bieg historii
- Edycja genów - rewolucja w biologii
- Czy neuronauka zdetronizuje psychologię?
- Polska, ale czyja? / Debata o II Rzeczpospolitej
- Czy istnieją granice wolności badań?
- (Nie)pokoje 1918-1923. Trudne narodziny nowego świata
- Jakie wiatry wieją z czarnych dziur?
- Globalne ocieplenie - różne perspektywy
- Więcej niż samolubny gen – gen w dialogu ze środowiskiem
- Największe afery sportowe podczas olimpiad, mundiali i turniejów
- Skąd wiemy, że istnieją ogólne prawa przyrody?
- Antybiotyki - historia odkrycia, mechanizm działania, wpływ na organizm człowieka
- Mózg prawdziwy i sztuczny
- Bitcoin i inni. Kryptografia a kryptowaluty
- Badania na zwierzętach jako motor nauki
- Chiny innowacyjne – mocarstwo wiedzy
- Automatyzacja, robotyzacja, sztuczna inteligencja: obawy i obietnice
- Ratowanie ginących języków: od teorii do praktyki
- Instrukcja nadużycia. Historia kobiet służących w XIX-wiecznych domach
- Nauka w walce z przestępczością
- Bieda w państwie miliardera: o ubóstwie w USA
- Początek zmian – Okrągły Stół w oczach uczestników
- Człowiek i dieta, czyli zwyczaje żywieniowe okiem biologia ewolucyjnego
- Kto tu rządził? Kto tu rządzi? Kształtowanie się trójpodziału władzy po II wojnie światowej
- Metamateriały
- Miejsca pamięci współczesnej Chorwacji i Serbii
- Trucizny w "Grze o tron"
- Jak działa czarna dziura?
- Czego mogą się o nas dowiedzieć firmy technologiczne?
- Czego jeszcze nie wiemy o neutrinach?
- Ludowa historia Polski
- Irlandii zawiłe drogi do niepodległości
- Podziały polityczne Polaków w XX wieku
- Czy nauka może przekroczyć samą siebie?
- Proces starzenia i możliwość jego odwrócenia
- Czy rata mojego kredytu nie jest za wysoka?
- Stare chwyty, nowe metody - jak wykorzystać sztuczną inteligencję
- Polecimy na marsa?
- Jaka będzie następna pandemia, czyli co nadejdzie po COVID-19?
- Orzeszkowa, złote runo i hejterzy. Sprawa „Argonautów” (1898-1899)
- Prus jako fotograf, Prus na fotografii
- Wierna adaptacja? Różnice między filmem "Rok 1863" i powieścią "Wierna rzeka" Stefana Żeromskiego
- Największa znana liczba?
- Grafy przejścia
- Media społecznie (nie)odpowiedzialne? Debata o współczesnych środkach przekazu
- Rosyjski neofaszyzm XXI wieku – genologia i symptomy choroby
- Populizm – czym jest i skąd się bierze? - debata Festiwalu Nauki
- Podkop pod przekop. Dzieje idei kanału przez Mierzeję Wiślaną
- Żywność 4.0 – co będą jeść nasze wnuki
- Robotyka medyczna – rozwiązania dla przyszłości
- O uwarunkowaniach orientacji seksualnej i tożsamości płciowej - debata Festiwalu Nauki w Warszawie
- W krainie Snake'a
- Zagadka niebytu